Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2937 vizite
09 iul 13

Cum se schimba destine printr-un proiect POSDRU

Se iau doi parteneri cu experienţă în scrierea şi implementarea proiectelor europene, in training, promovare şi mai ales cu o înţelegere profundă a nevoilor reale din mediul rural. Se aşează reprezentanţii acestora la masă şi se purcede voiniceşte la scrierea cu responsabilitate a unei cereri de finanţare de succes. Apoi se așteaptă cu încredere notificarea de proiect câştigător şi se trece la implementare. Mai întâi se selectează un grup ţintă implicat şi cu iniţiativă, se dezvoltă un curriculum de training sistematic adaptat celor din mediul rural, şi, prin muncă şi entuziasm susţinute cu suflet, se obţin rezultatele scontate şi mai mult decât atât. 

Asociaţia Comunelor din România – www.acor.ro și Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.rowww.proiecte-structurale.ro  au reuşit acest lucru prin intermediul proiectului Comuna, promotor al dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural, derulat între 1 iulie 2010 – 30 aprilie 2013, proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, POSDRU/83/5.2/S/58447.

”Proiectul este un exemplu de bună practică de la început până la sfârşit. A fost foarte bine scris,  fiind pe primul loc ca punctaj  în cadrul clasamentului proiectelor strategice finanţate pe apelul 83 din 2010 – „Mediul rural – oportunităţi de ocupare”. Apoi, implementarea a fost făcută punând şi un pic de suflet pentru că am încercat să trecem dincolo de activităţile seci din cererea de finanţare.  Este genul de proiect cu impact vizibil şi inclus încă din faza de implementare deoarece activitatea de formare a modelat oameni şi a schimbat destine. Asta ne pricepem să facem”, a mărturisit Dragoş Jaliu, partener executiv Structural Consulting™ Group, la finalizarea proiectului.

”Pe parcursul a 34 de luni de implementare, 585 de persoane au fost instruite pentru a-și dezvolta competențele antreprenoriale, ei realizând la finalul cursului un plan de afaceri. Dar mai bine de 18.000 de persoane au fost informate despre proiect, asociație și fondurile europene în Români. 47 cereri de finanțare au fost depuse spre finanțare în perioada 2012-2013, multe dintre ele aducând valoare adăugată pentru că au dus șa înființarea unor Grupuri de Acțiune Locală. Considerăm acest proiect ca fiind unul de succes pentru noi, ca asociație de comune”, a declarat Adrian Miroiu-Lamba, managerul proiectului, Asociația Comunelor din România.

Concret, în cadrul proiectului, 42 de oameni din mediul rural au beneficiat de instruire profesională furnizată de Structural Consulting™ Group în competenţe antreprenoriale, management de proiect şi formare de formatori. Ei au devenit oameni-resursă la nivel regional şi care, mai apoi s-au implicat în modelarea unor destine, învăţând 106 persoane (promotori de dezvoltare comunitară) să scrie planuri de afaceri. Astăzi, aceştia au grijă, în mod voluntar, de 43 de Puncte Judeţene de Informare, puncte prin care acordă asistenţă şi furnizează informaţii despre surse de finanţare şi exemple de succes locuitorilor din mediul rural. În cadrul acestui proiect anul trecut au fost depuse 47 de cereri de finanţare pe diverse apeluri deschise. 585 de persoane au fost instruite în Competențe antreprenoriale, 121 dintre aceștia fiind instruți și în Manager de proiect.

„Cel mai important în acest proiect a fost faptul că persoanele din toate colţurile ţării au putut să beneficieze de instruire în domeniul educaţiei antreprenoriale. Acest fapt cu siguranţă a dus la multiplicarea informaţiei în mediul rural românesc şi a dat curaj în special tinerilor să se gândească la transformarea vieţii lor din muncitori sau agricultori în potenţiali oameni de afaceri. Sămânţa a fost sădită”, a povestit la încheierea proiectului Vasile Popovici, mentor formator instruit de Structural Consulting™ Group şi Asociaţia Comunelor din România. 

Urmând principiul „omul sfinţeşte locul”, toţi cei instruiţi în acest proiect au devenit cu adevărat resurse valoroase în cadrul comunităţilor din care provin, gestionând o colaborare strânsă între autorităţi şi cetăţeni, dezvoltându-şi afaceri de succes şi contribuind în mod activ la dezvoltarea de strategii competente pentru mediul rural.

 

Informaţii suplimentare:

 

Persoană de contact

 

Adrian Miroiu-Lamba

Manager proiect

adrian.ml@acor.ro

 

 

Asociaţia Comunelor din România (ACoR)

Bulevardul G-ral. Gheorghe Magheru, nr.28-30, camerele 507, 512, Sectorul 1, Bucureşti

Codul poştal: 010336, Tel/Fax: 021 311 9969

Web: www.procomune.ro / www.acor.ro

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home