09 apr 10

„Adevarul“ te invata cum sa iei bani europeni

Afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru ca ideea ta de afaceri sa prinda viata! Urmareste zi de zi sugestiile noastre de investitii. Invata din reusitele, dar si din greselile celor care au beneficiat deja de sprijin financiar nerambursabil de la UE.

Ce trebuie sa stii despre fondurile europene?

Pana in 2013, Romania poate primi fonduri nerambursabile de 19,6 miliarde de euro din fonduri structurale si de coeziune. La acestea se adauga peste 11 miliarde de euro destinati sectorului agricol, din care aproximativ 5 miliarde de euro ca subventii si restul provenind din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si cel pentru pescuit. In total sunt peste 31 de miliarde de euro. Sumele vin din bugetul consolidat al Uniunii Europene, precum si din cofinantarea nationala.

Mai bine ne prezentam la capitolul pre-aderare, unde rata de absorbtie a fost de 80-90%, potrivit Ministerului Finantelor. „In prezent sunt in derulare proiecte finantate in perioada de preaderare. Asa ca, daca comparam sumele cheltuite din aceste instrumente si in 2007 si 2008, cu sumele pe care le-am trimis la bugetul UE, atunci Romania este beneficiar net. Insa, daca discutam doar despre fondurile postaderare, atunci vorbim de un grad de absorbtie de aproximativ 4%, raportat la alocarile din ultimii doi ani", sustine Dragos Jaliu, expert fonduri europene, Structural Consulting Group.

Pentru articolul din Adevarul, click aici.

Iulie 2019 (0)