Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2034 vizite
21 oct 08

Apel 112. Finantari europene pentru viata

Patru tineri care se intorceau de la discoteca au fost raniti grav, pe DN1, in apropiere de Sinaia, dupa ce jeep-ul in care se aflau a intrat frontal intr-un autocar aflat pe contrasens... Cinci persoane au suferit arsuri grave noaptea trecuta ca urmare a unui incendiu izbucnit la o vila din apropierea Bucurestiului... Trei tineri care venisera sa filmeze ursii in cartierul Noua din Brasov au suferit trauma multiple dupa ce unul dintre ursi i-a atacat...

Acestea sunt doar cateva dintre exemplele de situatii limita in care Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) intervine. Interventiile SMURD acopera insa mult mai multe: exploziile, caderea de la inaltime sau electrocutarea, starile de inconstienta care includ si stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si, nu in ultimul rand, accidentele cu multiple victime (accidente chimice, biologice). SMURD intervine in toate urgentele care pun viata oamenilor in pericol imediat. Totusi, ei se considera vulnerabili in fata unor tipuri de accidente, ca urmare a insuficientei dotarilor pentru interventii eficiente si rapide.

„SMURD este un serviciu integrat inter-institutional care functioneaza intre spitale si pompieri. In prezent, acopera 50% din teritoriul Romanei, dar este nevoie ca SMURD sa fie extins in toata tara", sustine medicul Raed Arafat.

De origine palestiniana, medicul Raed Arafat este in Romania de la 16 ani si jumatate. A absolvit facultatea de medicina la Cluj si a devenit unul dintre cei mai respectati medici din tara noastra, punand bazele medicinei de urgenta in Romania. In momentul de fata, conform datelor disponibile, sistemul de interventii pentru situatii de urgenta nu este dotat asa cum ar trebui. De exemplu, in cazul accidentelor grave, viteza prompta de reactie nu este garantata, cu un risc major in cazul accidentelor de masa, unde este nevoie de un numar mare de personal si echipamente pentru interventii medicale de urgenta.

Prin POR, Axa prioritara 3, domeniul major de interventie 3.3., se finanteaza dezvoltarea a opt baze operationale regionale, baze care vor inlesni interventii integrate in caz de dezastre sau accidente (rutiere etc.) si imbunatatirea dotarii bazelor judetene existente, in functie de specificul diferitelor zone (expuse cutremurelor, inundatiilor, eroziunii). Alocarea financiara pentru toate cele opt regiuni este de 99.506.701 euro, din care 84.580.694 euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Solicitantii de finantare europeana pentru un astfel de proiect, care vizeaza dotarea cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta, sunt asociatiile de dezvoltare intercomunitara (A.D.I.), organisme constituite la nivel regional din reprezentanti ai Consiliilor Judetene ale judetelor unei regiuni de dezvoltare, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov, in cazul regiunii Bucuresti-Ilfov. Cofinantarea pe care ADI trebuie sa o asigure este de minimum 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar valoarea totala trebuie sa fie cuprinsa intre 10.000.000 lei si 50.000.000 lei.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home