Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2028 vizite
20 nov 08

Comunicarea europeana? Rezultate concrete! Informatii practice!

Cu ocazia vizitei sale in Romania, Claus Sorensen, directorul general al DG pentru Comunicare din cadrul Comisiei Europene, a avut amabilitatea de a acorda in exclusivitate pentru euROpeanul un interviu axat pe provocarile comunicarii la nivel european.

euROpeanul: Se poate vorbi de bune practici in comunicarea informatiilor europene la nivelul vechilor sau noilor state membre ale Uniunii Europene? Ati identificat o reteta a sucesului la nivelul vreunuia dintre state sau un set de masuri anume care ar trebui luate si de autoritatile romane pentru a imbunatati procesul de comunicare la nivelul cetatenilor?

           Claus Sorensen: Este foarte clar ca toate statele membre intampina dificultati in ceea ce priveste problematica bunei comunicari in Europa si toate au nevoie de imbunatatiri la acest capitol, iar lucrul acesta reprezinta o mare provocare. In primul rand, la nivel national, trebuie facut un efort in a aduce Europa in scoli. Trebuie sa fim atenti cum se preda istoria. In acelasi mod in care se discuta la nivel de scoala, liceu sau universitate despre istoria si institutiile nationale, Guvern sau Parlament, ar trebui, probabil, sa existe in programa si un capitol distict referitor la institutiile europene care sa cuprinda si istoria integrarii europene deoarece, fara informatie, oamenii, in special generatia tanara, au dificultati in intelegerea unor subiecte ca: fonduri structurale, stabilitate macroeconomica sau crize financiare. Apoi, in acelasi timp, pentru ca nu putem astepta ca asta sa se intample foarte repede, modificarea programelor de educatie fiind un proces ce necesita timp, trebuie sa fim moderni in ceea ce priveste modalitatile de comunicare. Ma bucur foarte mult ca voi aveti propriul website dedicat fondurilor structurale (www.fonduri-structurale.ro).
Cred cu tarie ca trebuie sa fim prezenti la nivelul comunicarii europene in spatii virtuale ca youtube sau in comunitatea blogger- ilor, deoarece aici regasim tinerii.

               euROpeanul: Mai este si rolul mass-media. Foarte important, nu?

               Claus Sorensen: Absolut! Este exact ceea ce vreau sa subliniez in continuare. Jurnalistii trebuie ajutati sa inteleaga mai bine cum functioneaza Uniunea Europeana. De aceea, la nivel national trebuie continuata trimiterea jurnalistilor la stagii de pregatire la scoala de la Maastricht.
Comisia nu controleaza aceasta scoala pentru ca noi credem cu tarie in libertatea presei si nu vrem sa le indicam celor de la Maastricht ce anume trebuie sa predea, insa avem nevoie ca jurnalistii sa stie cum merg lucrurile si sa inteleaga ce se intampla la nivelul institutiilor UE. Apoi, si acesta este un lucru foarte delicat, trebuie sa intelegem ca structura mass-media, in aproape toate statele membre, este una foarte nationalista. Sunt folosite limbile nationale, ceea ce e perfect de inteles, avem propriile obiceiuri si traditii, dar uneori nu e atat de usor pentru presa nationala sa inteleaga si sa prezinte un eveniment care se petrece in lume si din punctual de vedere al romanilor si din punctul de vedere al francezilor si din punctul de vedere al nemtilor. Deseori, punctele de vedere sunt similare, nu difera întotdeauna.
Insa cred ca e important ca atunci cand comunicam cu cetatenii, sa-i ajutam sa aiba o privire de ansamblu asupra intregii Europe, in asa fel incat ei chiar sa poata verifica pentru ei insisi ca problemele sau provocarile cu care se confrunta sunt similare celor din Grecia, Portugalia sau Danemarca.

               euROpeanul: E necesar sa scoatem in evidenta numitorul comun al tuturor statelor.

               Claus Sorensen: Da. Daca ne uitam la ceea se intampla cu fondurile structurale, care e chiar domeniul tau de activitate, putem observa ca toate statele membre au aceleasi dificultati in ceea ce priveste rata absorbtiei, identificarea proiectelor viabile, asigurarea faptului ca exista o buna planificare si ca procedurile sunt urmate intr-un mod corect. Acestea sunt probleme care se regasesc in toate statele membre. Si, in unele cazuri, lucrurile merg bine, in altele nu merg bine, iar aici nu vorbim despre faptul ca o tara este bogata sau saraca, ci despre modul in care functioneaza sistemul. Acesta este un exemplu bun pentru ca ne ajuta sa intelegem ca ne confruntam cu aceleasi probleme la nivel european.

                 euROpeanul: Avand in vedere faptul ca acum suntem stat membru al UE, credeti ca ar trebui sa avem asteptari mai mari de la Comisia Europeana, comparativ cu cele din perioada de pre-aderare, referitor la comunicarea informatiei europene?

               Claus Sorensen: Tocmai am avut o discutie cu colegii de la Reprezentanta CE din Bucuresti si adevarul este ca, in prezent, nu mai avem aceeasi suma de bani alocata pentru comunicare ca in perioada de pre-aderare, deoarece exista asteptarea ca Guvernul si ministerele sa isi asume si sa preia activitatile privind informarea cetatenilor asupra diferitelor politici europene. Ceea ce vom face insa este sa cream un parteneriat cu Guvernul, astfel incat sa beneficiem de agende comune de lucru, sa identificam care sunt subiectele sensibile care trebuie discutate si unde este nevoie de colaborarea noastra.
Vom lucra, bineinteles, cu Guvernul pentru a ne asigura ca reteaua Europe Direct, centrele si punctele de informare europeana, precum si echipa Team Europe vor ramane active si vor putea fi resurse folositoare in procesul de a planifica si a realiza toate actiunile impreuna, astfel incat nevoile speciale, atat ale lor, cat si ale noastre, sa fie implinite.

Pentru a citi continuarea articolului din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home