Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2678 vizite
10 dec 08

Cooperarea interregionala (I)

Cooperarea inter-regionala reprezinta cooperarea intre autoritatile publice regionale si locale, dar nu numai, pe probleme de interes comun in gestionarea si implementarea programelor finantate din bugetul Uniunii Europene. Scopul cooperarii inter-regionale este de a eficientiza politicile structurale ale UE, prin accesul la „bunele practici" ale autoritatilor publice deja implicate in gestionarea fondurilor structurale.

INTERREG IV C

Aprobat de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut, contribuie alaturi de celelalte programe la cresterea eficacitatii politicilor de dezvoltare regionala si a contributiei acestora la modernizarea economica si intarirea competitivitatii in Europa, in domeniile inovarii, economia bazata pe cunoastere, mediului si prevenirii riscului prin mijloace de cooperare interregionala.
Din cele 405 milioane de euro alocate programului (FEDR si bugete nationale), Romania va putea beneficia de 17,01 milioane de euro, din care 2,552 milioane de euro reprezinta co-finantarea nationala. Bugetul programului este unic pentru cele 29 de state partenere in program: tarile membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia si Elvetia.
Obtinerea fondurilor va avea loc in urma unor licitatii de proiecte, in care trebuie sa fie implicati parteneri din minimum trei state din care doua state membre. Proiectele INTERREG se adreseaza autoritatilor publice, agentiilor de dezvoltare regionala, institutiilor de invatamant superior, institutelor de cercetare, operatorilor de stiinta si tehnologie, incubatoarelor de afaceri, institutiilor de protectie a mediului, serviciilor de urgenta si organismelor de gestionare a riscului,
alte autoritati publice sau organisme de drept public care demonstreaza o relevanta in domeniul
inovarii si a economiei bazate pe cunoastere la nivel regional sau a mediului si prevenirii riscurilor. Organizatiile din sectorul privat pot participa utilizand fonduri proprii sau ca sub-contractori.
Prin INTERREG IV pot fi finantate urmatoarele actiuni: vizite de studii, sesiuni de instruire comune, studii si rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, intalniri si evenimente (intalniri interregionale, seminarii, conferinte), actiuni de informare si publicitate (comunicate de presa, brosuri, website-uri, transmisii radio si TV) elaborarea si experimentarea pilot a noilor instrumente si abordari, dezvoltarea de planuri de actiune comune.
Programul se afla la al doilea apel de proiecte, termenul limita de depunere a cererilor de finantare fiind 30 ianuarie 2009.

URBACT II

Orasele romanesti au posibilitatea sa depuna proiecte de dezvoltare urbana in cadrul programului european URBACT II. Programul, aprobat de CE in 2 octombrie 2007, dispune de un buget de aproximativ 68 de milioane de euro.
Aria de cooperare a programului acopera intreg teritoriul UE (27 state membre), Norvegia si Elvetia. Statele candidate la aderarea la UE vor fi considerate partenere in functie de interesul exprimat (statele IPA, cu finantare IPA), iar celelalte state, vecine UE, pot participa cu finantare proprie si daca isi exprima oficial interesul de a lua parte la program.
Beneficiari eligibili sunt orasele (municipalitati, conglomerate urbane etc.), regiuni si state membre relevante in domeniul urban, universitati si institute de cercetare relevante in domeniul urban. Participarea la program este deschisa atat organismelor publice sau echivalente, cat si organismelor private. Organismele private sau asociatiile nationale sau transnationale de orase/municipii pot participa cu finantare proprie. Lideri de proiecte URBACT II pot fi doar institutiile publice.
Un punctaj mare in procesul de selectie a aplicatiilor se acorda proiectelor in care participa Autoritatile de Management ale Programelor Operationale nationale, in vederea asigurarii concretizarii experientei rezultate prin proiectele URBACT II.
Axele prioritare ale programului sunt:

  • Orase, promotoare ale cresterii economice si ocuparii fortei de munca prin masuri precum: promovarea antreprenoriatului, imbunatatirea inovarii si economiei bazate pe cunoastere, ocuparea fortei de munca si capitalul uman
  • Orase Atractive si Unite prin masuri precum: dezvoltarea integrata a zonelor degradate sau in curs de degradare, integrarea sociala, aspectele legate de mediu, planificarea urbana
  • Asistenta tehnica asigura managementul si implementarea programului.


Editia viitoare vom continua prezentarea cu programele ESPON 2013 si INTERACT 2007-2013, programe care se adreseaza unitatilor de cercetare din domeniul dezvoltarii teritoriale, respectiv cresterii eficientei si eficacitatii programelor si proiectelor de cooperare teritoriala in perioada de programare 2007-2013.

Pentru articolul complet din Europeanul click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home