Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2116 vizite
17 dec 08

Cooperarea interregionala (partea a II-a)

Cooperarea inter-regionala reprezinta cooperarea intre autoritatile publice regionale si locale, dar nu numai, pe probleme de interes comun in gestionarea si implementarea programelor finantate din bugetul Uniunii Europene. Scopul cooperarii interregionale este de a eficientiza politicile structurale ale UE, prin accesul la „bunele practici" ale autoritatilor publice deja implicate in gestionarea fondurilor structurale. Editia trecuta am prezentat pe larg programele INTERREG IV C si URBACT II. Astazi continuam cu alte doua programe comunitare din domeniu.

ESPON 2013

Programul ESPON 2013 - Reteaua europeana de observare a dezvoltarii si coeziunii teritoriale - lansat in ianuarie 2008, reprezinta o retea de cooperare a unitatilor de cercetare din domeniul dezvoltarii teritoriale, in cadrul careia se produc cercetari aplicate, studii, informatii si scenarii, modele privind dezvoltarea teritoriala din perspectiva europeana.
Bugetul programului este de aproximativ 45,4 milioane de euro si este unic pentru cele 27 de state membre, pentru toata perioada de programare 2007 - 2013.
Pot depune proiecte: universitatile si institutiile publice sau echivalente, de cercetare in domeniul dezvoltarii teritoriale si regionale care trebuie sa participe in consortii internationale, numite Grupuri Transnationale pentru Proiect (minimum trei tari), cercetatori experti in domeniul dezvoltarii spatiale pentru constituirea Task Force-uri.
Beneficiarii trebuie sa provina din cele 27 de state membre si patru state ne-membre: Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein, din statele vecine ale UE deja incluse sau invitate in Programul ESPON 2006 sau alte tari vecine ale UE din partea de est si de sud a Europei.
Prioritatile programului sunt:
• cercetare aplicata in domeniul dezvoltarii teritoriale, competitivitatii si coeziunii teritoriale (furnizarea de date privind tendintele teritoriale, perspectivele si impactul politicilor sectoriale)
• analize focalizate spatial, realizate la cererea utilizatorilor (elaborarea de modele de dezvoltare a diferitelor tipuri de teritorii tinand cont de situarea acestora in context european)
• platforma si instrumente stiintifice (elaborarea de indicatori teritoriali comparabili si de instrumente analitice)
• valorificarea rezultatelor cercetarilor, consolidarea spiritului de proprietate asupra rezultatelor, cresterea participarii la procesul de luare a deciziei (se urmareste stimularea dialogului si dezvoltarea relatiilor de comunicare intre institutiile din domeniul cercetarii si autoritatile publice responsabile cu dezvoltarea teritoriala).
Actiunile eligibile sunt: cercetari, studii integrate, analize tematice si scenarii despre conditiile-cadru ale dezvoltarii regiunilor si teritoriilor mai largi, studii de prognoza si de tendinte, elaborarea si monitorizarea de indicatori, elaborarea de statistici si date comparabile la nivel european, construirea de baze de date la nivel european, racordarea la retele de lucru si realizarea de instrumente stiintifice destinate utilizarii de catre factorii de decizie in politica de dezvoltare regionala.

INTERACT 2007 - 2013

Programul, ce are ca obiectiv cresterea eficientei si eficacitatii programelor si proiectelor
de cooperare teritoriala in perioada de programare 2007 - 2013, INTERACT, a fost aprobat in decembrie 2008. Bugetul programului ajunge pana la 40 de milioane de euro din FEDR si co-finantare nationala.
Beneficiarii directi, eligibili pentru finantare, sunt cele patru puncte Interact desemnate (localizate la Turku - Finlanda, Viborg - Danemarca, Viena - Austria si Valencia - Spania), iar grupul tinta al programului il reprezinta structurile implicate in managementul si implementarea Programelor Operationale aferente cooperarii teritoriale europene.
In cadrul programului INTERACT se vor finanta organizarea de conferinte, seminarii, elaborarea de studii, manuale si proceduri standard, dezvoltarea de baze de date destinate sprijinirii institutiilor nationale implicate in gestionarea si implementarea programelor operationale aferente cooperarii teritoriale europene.

Pentru articolul din Europeanul click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home