Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
3090 vizite
12 nov 08

Credibilitatea unui proiect in evaluare IV

Sustenabilitatea - ce urmeaza dupa proiect

In cadrul seriei de dialoguri incepute in numerele anterioare din euROpeanul au fost abordate criteriile de evaluare si elementele care dau credibilitate unui proiect in ochii evaluatorului.
In cadrul procesului de evaluare, capacitatea, relevanta si bugetul sunt, fara indoiala, criteriile cele mai sensibile care genereaza cele mai multe dintre argumentele de aprobare sau respingere ale unor proiecte. In numerele anterioare am furnizat detalii despre fiecare dintre ele, in mod distinct.
Mai exista insa doua criterii: metodologia si sustenabilitatea, care au, in evaluare, rolul de „a face diferenta" intre proiecte, avand astfel un rol major in determinarea proiectelor care „intra in bani".

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea este acel criteriu care urmareste in ce masura proiectul propus continua sa existe, sa functioneze sau sa genereze servicii si dupa incheierea finantarii. Privind retrospectiv la perioada PHARE, fiecare dintre noi stie cel putin un proiect care a functionat foarte bine in perioada de implementare si care, o data cu terminarea finantarii, a ramas in memoria cetatenilor doar ca o amintire.

Un astfel de exemplu este un proiect care, in perioada 2001 - 2002, a primit finantare pentru a face educatie ecologica in scoli si a dezvolta in trei cartiere centre pilot de colectare selectiva a deseurilor - plastic, hartie, sticla in pubele dedicate. Proiectul a fost un succes. In perioada de implementare, cetatenii din zonele respective au realizat colectarea selectiva, implicandu-se chiar in amenajarea punctelor de colectare. Dupa reusita mobilizarii cetatenilor spre un comportament ecologic, proiectul s-a incheiat, pubelele dedicate au fost adunate, iar cetatenii au fost redirectionati spre pubela comuna. Astfel de exemple nu sunt defel putine.

In fapt, prin modul in care raspunde la acest criteriu, solicitantul trebuie sa prezinte si sa convinga asupra modului in care proiectul va continua dupa ce investitia initiala a fost finalizata. Pentru proiectele de investitii ale agentilor economici, planul de afaceri si studiul de fezabilitate sunt documentele care trebuie sa detalieze aceste aspecte de sustenabilitate sau durabilitate, cum mai este denumit acest criteriu.
Pentru proiectele de resurse umane trebuie clar detaliat cum si daca structura de instruire/formare/educare realizata pe parcursul proiectului va continua sa fie operationala si dupa finalizarea acestuia.

Pornind de la experienta prezentata mai sus se doreste ca proiectele finantate din fonduri structurale sa genereze dezvoltare, asemeni pieselor unui puzzle care acopera, pas cu pas, harta nevoilor si, de aceea, trebuie sa fie mai degraba realiste si sustenabile decat spectaculoase, dar efemere.
De aceea, in momentul initierii unui proiect, este foarte important ca autorul sau sa stie ce urmeaza sa se intample si in lunile de dupa terminarea acestuia. Aceasta „stiinta", transpusa in cererea de finantare, da credibilitate si aduce puncte suplimentare in evaluare.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home