Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2168 vizite
01 oct 08

Credibilitatea unui proiect în evaluare I

L-am intalnit zilele trecute pe Radu, un vechi prieten, consultant cu ani multi de experienta in finantari europene. In ultimii zece ani a fost implicat in implementarea multor proiecte. De cativa ani buni face parte dintre evaluatorii inclusi constant in comitetele de evaluare tehnica a proiectelor depuse pentru diverse linii de finantare (investitii pentru IMM-uri, resurse umane, servicii publice). In cazul lui, cuvantul „expert", atat de des vehiculat si intalnit in unele CV-uri, se bazeaza pe ani de munca si rezultate concrete.

Ne-am antrenat intr-o scurta discutie:
- Ce faci? Imi pari foarte preocupat.
- Dupa cum probabil intuiesti, sunt implicat si in aceasta vara intr-o comisie de evaluare. Multe proiecte... cateva bune, cateva rele si foarte multe „la limita dintre bine si rau".
- Stii, de mai multa vreme voiam sa te intreb: Ce anume face, in fapt, diferenta intre proiecte in cadrul unui comitet de evaluare?
- Sunt multe aspecte care alcatuiesc „karma" unui proiect, dar daca imi ceri un singur cuvant, acesta ar fi credibilitatea pe care o inspira - masura in care proiectul transmite, inca de la primele pagini ale rezumatului, bun simt si seriozitate asumata fata de initiativa propusa spre finantare. Exista, desigur, la nivelul fiecarui program de finantare o grila de evaluare care contine, intr-o ordine sau alta, criterii publice cunoscute de toata lumea si folosite ca baza in evaluare. Cele mai utilizate sunt:

  • Relevanta - Cat de bine se potriveste ceea ce vrei sa faci cu ce doreste finantatorul sa sustina financiar
  • Capacitate tehnica si financiara - Cat de „in stare" esti sa realizezi ce ai scris in proiect.
  • Metodologie - Cum vei face proiectul, cat de realiste sunt activitatile propuse.
  • Sustenabilitate - Ce va schimba proiectul in termeni de impact, ce se va intampla a doua zi dupa terminarea finantarii.
  • Buget - Cat de justificate, necesare si echilibrate sunt cheltuielile propuse a fi finantate prin proiect.

Fiecare dintre aceste criterii are, la randul sau, cel putin doua-trei subcriterii care trebuie avute in vedere de evaluator la acordarea punctajelor.
- Bine, dar conform criteriilor, evaluatorului ar trebui sa-i fie destul de simplu sa aleaga cele mai bune proiecte.
- Aparent asa este, dar la aceste criterii, in practica se poate raspunde in mai multe feluri. Dintre care unele pot fi doar neinspirate, iar altele, chiar neintamplator, pot fi socotite „smecheresti". Tentatia de a obtine maximum de resurse cu minimum de efort se regaseste, inca, in multe dintre proiectele primite spre evaluare. Un evaluator bun va urmari, pornind de la ce este expres mentionat in proiect, sa vada ce se intampla cu resursele alocate si ce ramane in mod concret in urma proiectului. Daca ar fi sa folosim o replica celebra: „Follow the money". Acesta este un detaliu care trebuie avut in vedere in evaluarea unui proiect: Cate din resursele financiare se regasesc efectiv in rezultate concrete sau beneficii ale grupului tinta/beneficiarului si cate sunt folosite in procesul inerent de generare a acestor rezultate. Iata un element care contribuie mult la credibilitatea unui proiect.
- Care sunt totusi cele mai frecvente erori care apar intr-un proiect?
- Sa facem abstractie de erorile privind conformitatea administrativa, care, in mod firesc, pot fi corectate. Acum, in mare parte, in timpul procesului de evaluare, capacitatea, relevanta si bugetul sunt criteriile cele mai sensibile care genereaza cele mai multe dintre argumentele de respingere sau depunctare ale unor proiecte. Dar despre ele iti propun sa vorbim peste cateva zile, cand ne vedem din nou. Acum trebuie sa ma intorc la evaluarea proiectelor.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home