Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2179 vizite
17 dec 08

Cu viteza luminii

Retele wireless si initiative e-guvernare finantate din fonduri structurale

Incet, incet, internetul a inceput sa faca parte din viata noastra. Devenim din ce in ce mai „pretentiosi", cautam sa intelegem si sa aplicam noile tehnologii pentru ca, nu e asa, simtim nevoia sa comunicam din ce in ce mai rapid. Accesul la telecomunicatii in banda larga a devenit o „a 5-a necesitate" dupa apa, canalizare, gaz si electricitate.

Conform unor date prezentate recent de catre Comisia Europeana, aproximativ 67% dintre companiile din Romania aveau o conexiune la internet in luna ianuarie 2008 si numai 44% dintre acestea beneficiau de o conexiune de internet de mare viteza (broadband), cifre care plaseaza Romania pe ultimul loc in UE.
Finantarea raspandirii broadband-ului in Romania se va face si din fonduri structurale, prin POSCCE, Axa 3 „Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public", acordandu-se sprijin pentru dezvoltarea componentelor de e-guvernare, e-sanatate si e-educatie
precum si pentru stimularea crearii de aplicatii specifice pentru IMM-uri.
Prin operatiunea 3.1.2. „Sprijin pentru autoritatile administratiei publice locale pentru realizarea retelelor publice de broadband si a punctelor de acces public la internet in banda larga", vor fi finantate proiecte care implementeaza retelele wirelesss in comunitati.
La nivel mondial, din ce in ce mai multe autoritati locale se orienteaza spre aceasta solutie, constiente fiind de beneficiile aduse:

  • ofera posibilitatea dezvoltarii aplicatiilor eGovernment, eHealth si eLearning;
  • usureaza accesul la diferite servicii pentru populatia care nu poate beneficia de infrastructura terestra;
  • cetatenii au posibilitatea accesarii facile a internetului din locuri fixe (acasa, birou) si din spatii publice ( parcuri, terase);
  • crearea de puncte digitale mobile de informare a cetatenilor si a turistilor;
  • o retea cu acoperire totala atrage investitiile intr-o gama largita de sectoare economice;
  • strazile, intersectiile si spatiile publice vor putea fi monitorizate fara costuri de cablare, oferind imbunatatirea securitatii rutiere si pietonale si, implicit, la scaderea criminalitatii.

Lansarea apelului de proiecte pentru operatiunea 3.1.2 este conditionata insa de realizarea strategiei nationale broadband, document aflat in lucru. Dupa realizarea acestui document, se va proceda la alcatuirea primei versiuni a Ghidului solicitantului pentru aceasta operatiune.
Proiectele ce privesc implementarea solutiilor de tip e-guvernare se pot finanta in cadrul operatiunii 3.2.1, „Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare (inclusiv e-administratie) si asigurarea conexiunii la broadband".
Aceasta operatiune are doua obiective principale care trebuie indeplinite simultan: furnizarea
de servicii publice online catre cetateni/mediul de afaceri/administratie publica si eficientizarea activitatilor interne ale institutiei publice care contribuie la furnizarea respectivului serviciu, utilizand mijloace specifice TIC.
Beneficiarii eligibili pentru un astfel de proiect de e-guvernare, a caror implementare nu trebuie sa depaseasca 24 de luni de la semnarea contractului de finantare, sunt autoritatile publice locale si centrale, bibliotecile sau asociatiile de dezvoltare comunitara.
Valoarea minima a finantarii acordate este de 350.000 lei, iar cofinantarea pe care beneficiarul trebuie sa o acopere este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Initiativele e-government se pot dezvolta pe retele wireless municipale.

Pentru articolul din Europeanul click aici.

 

Noiembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home