Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2261 vizite
29 iul 10

De ce nu atrage Romania fonduri europene?

Coruptia si lipsa personalului calificat si dedicat reprezinta principalele obstacole in calea unei rate mai ridicate de absorbtie a fondurilor europene, in opinia specialistilor in domeniu.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, s-a aratat foarte ingrijorat cu privire la absorbtia fondurilor europene, aducand aminte ca, daca banii acestia nu sunt folositi pana la termenul limita, nu vor mai fi disponibili.

Nu exista personal dedicat?

Problema personalului este invocata si de Dan Barna, consultant in domeniul fondurilor structurale in cadrul Structural Consulting Group.

"Imbunatatirea absorbtiei tine de asumarea la nivelul deciziilor, directorilor autoritatilor de management, in speta ministerele care au aceste autoritati de management in subordine, sa accelereze procesul, numind sau delegand persoane care sa rezolve aceste probleme nu in 30 de zile, ci in 2-3 zile, pentru ca foarte multe elemente care blocheaza acest mecanism tin de asumare si de a face mecanismul sa functioneze", a spus Barna, pentru Ziare.com.

"Practic, avem proiecte care au depus cerere de rambursare in martie si, iata, suntem aproape in august, si inca nu s-au primit banii, desi in contract termenul e de 45 de zile. Vorbim de intarzieri duble sau triple fata de termenul contractual", a adaugat consultantul.

In opinia sa, problema nu o reprezinta atat lipsa personalului specializat, cat lipsa dedicatiei acestora, avand in vedere ca pozitiile pe care le ocupa nu confera stabilitate.

"Exista si o deficienta de personal specializat sau motivat, in egala masura, pentru ca exista si persoane care au specializarea necesara, au dobandit-o in acesti 2-3 ani, dar, daca mesajul este 'lasa-ma sa te las', normal ca se propaga", a spus Barna.

Una din principalele probleme este respectarea termenelor in cazul rambursarilor pentru contractele deja semnate, care duce la un indice de absorbtie scazut.

"Pe de alta parte, problema achizitiilor. Foarte multe proiecte de asistenta tehnica, de contractare a evaluatorilor au fost lansate, anulate prin contestatie, din nou lansate si, in ultima perioada, foarte multe contracte de asistenta tehnica nu au fost semnate, desi ar fi trebuit sa se intample lucru acesta", ne-a explicat consultantul.

De asemenea, ar trebui sa existe un grad mai mare de asumare la nivel politic. "Se declara la posturile de radio si televiziune ca absorbtia este o prioritate, dar, in fapt, lucrurile merg foarte greu si semnarea fiecarui act dureaza enorm. Sunt organisme intermediare care au primit proiecte si nu au drept de semnatura. Faptul ca pentru acordarea unui drept de semnatura care ar trebui sa dureze 2-3 zile dureaza 45 de zile, evident ca asta arata ca prioritatea este doar declarativa si nu faptica", a incheiat consultantul.

Pentru articolul complet click aici.

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home