Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2305 vizite
12 nov 08

Dificultati in procedura de acordare a subventiilor catre fermieri

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA). Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar, gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale, conform Politicii Agricole Comune (PAC). Procesul de acordare a subventiilor este unul complex, tinand cont ca institutiile specializate se afla in etapa acumularii de experienta, iar mecanismele si procedurile sunt in curs de perfectionare.

Procesul de acomodare este unul inerent, atat in ceea ce priveste salariatii agentiilor, cat si in cazul subiectului activitatii acestora, fermierii.
Acest articol isi propune sa prezinte, punctual, din perspectiva APIA, principalele probleme ce apar, in relatia cu fermierii, beneficiarii subventiilor.

Care sunt principalele dificultati?

Cele mai dese si frecvente confuzii sunt cele tehnice care se comit atunci cand fermierul este pus fata in fata cu Ortofotoplanul, o fotografie aeriana sub forma unei harti digitale, ce imparte suprafata agricola in blocuri fizice, beneficiarul confundand Blocurile Fizice unde detine terenul pe care il lucreaza. Acest tip de eroare este unul normal si, in mod evident, reglabil, prin prisma faptului ca acest procedeu este repetat anual, in momentul depunerii cererilor.

Un alt gen de confuzie apare in ceea ce priveste notiunea de proprietate. Exista identificarea cu notiunea de „utilizator de pamant". Faptul ca plateste impozit sau ca apare numele lor în titlu, ii face sa se simta indreptatiti sa depuna cerere si sa ia subventia, chiar in conditiile in care acel pamant este dat in arenda. De asemenea, declaratiile de suprafata includ si parcelele neagricole (curti, constructii, rape, ravene, pe motivul ca platesc impozit).

Probleme apar si cand ne referim la cuantumul si obiectul subventiilor. Astfel, exista numeroase cazuri cand fermierul confunda notiunea de subventie cu notiunea de decontare a tuturor cheltuielilor implicate in lucratul pamantului.
Unii fermieri interpreteaza eronat notiunea de pamant compact, acestia declarand o suprafata mai mare, reiesita fie din adunarea unor categorii de folosinta diferite, fie din parcele mici, neeligibile, despartite in tarla de diferiti vecini. In plus, modul de calcul al penalitatilor ridica anumite nedumeriri (exemplu: daca exista o corectie pentru 0.5 din cei 1.5 ha pentru care a solicitat sprijinul - de ce nu mai primeste sprijin financiar pentru diferenta de 1 ha). In acest caz, explicatia e ca hectarul ramas este considerat ca baza de calcul a procentajului de validitate admis, de maximum 30 la suta, corectie si nu intreaga suprafata.

O problema destul de importanta apare si in momentul colectarii subventiilor de catre fermieri, acestia inchizand conturile bancare dupa acest moment, aspect ce ingreuneaza procedura de acordare a subventiilor in anul urmator.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home