2077 vizite
17 dec 08

Dincolo de criteriile de evaluare

Pe parcursul acestui an de aparitie a ziarului euROpeanul, am realizat o serie de articole dedicate criteriilor de evaluare avute in vedere de catre evaluatori in aprecierea valorii si calitatii unui proiect.
In functie de gradul si masura in care un proiect...
• este credibil prin capacitatea structurii de parteneri si a experientei echipei propuse;
• dovedeste relevanta prin abordarea unor probleme reale, importante, prioritare pentru regiunea sau sectorul socio-economic abordat si corelate cu programele de finantare;
• genereaza impact pozitiv si are premise de sustenabilitate;
• propune o metodologie echilibrata si realista in care elementele de creativitate aduc valoare adaugata si nu doar fantezie;
• propune un buget corect si realist in care toate activitatile isi gasesc resurse alocate, iar costurile sunt necesare proiectului si doar imbunatatirii cate unui anumit nivel de trai, ...sansele sale de a intra in finantare sunt mai mici sau mai mari.

Dincolo de aceste criterii de evaluare, mai exista insa cateva elemente marunte, sa le spunem chichite, care pot contribui la un raspuns gen „peste sau sub linie". Ele nu se regasesc in mod direct in puncte pe grilele de evaluare, dar contribuie decisiv la atitudinea evaluatorului fata de acel proiect - evaluatorii sunt oameni, in primul rand - si contribuie la puncte.

• Primul dintre ele ar fi stilul de redactare. Un proiect este ca o compunere scolara, care trebuie notata. Conteaza, desigur, fondul, dar in egala masura conteaza o limba romana corecta gramatical si un stil clar si concis. Eseurile de analiza literara si betia de cuvinte, printre care se ratacesc idei, nu sunt o bucurie pentru niciun evaluator.
• Un al doilea aspect strict formal, mai ales ca acum s-a proliferat si depunerea on line a unora dintre proiecte, este respectarea numarului de caractere sau a numarului de pagini pe formatul hard. Oricat de geniala ar fi jumatatea de pagina in plus, ea nu va fi luata in considerare, tocmai pentru a se asigura o egalitate de sanse intre aplicanti.
• Un al treilea aspect tine de modul de prezentare al cererii de finantare. Asa cum felul in care ne imbracam spune multe despre fiecare dintre noi, tot asa si cererea de finantare spune multe despre credibilitatea solicitantului. O aplicatie, nu de putine ori intalnita in practica, care consta doar intr-un teanc de foi stivuite intr-un plic, nu este de natura sa transmita seriozitate sau incredere. Un dosar cu sina sau o coperta frumos personalizata, un opis, cateva separatoare, niste pagini numerotate, sunt de natura sa transmita un anume mesaj subtil care il poate determina pe evaluator ca in cazul unui criteriu indeplinit de, sa zicem, 3,5 puncte sa acorde 4 in loc de 3. Daca dumneavoastra v-ar fi greu/incomod sa cititi propria cerere, cu siguranta la fel va fi si pentru evaluator.

Ca o concluzie, putem confirma ca si in procesul de evaluare, ca in mai toate domeniile vietii, imaginea conteaza si in acest caz specific. Ea poate conta cat valoarea unor zile si nopti petrecute pentru realizarea unui proiect. In fapt, ea conteaza aproape cat valoarea unei finantari.

Pentru articolul din Europeanul click aici.

Aprilie 2019 (0)