Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2124 vizite
30 oct 08

Fursecurile structurale

Cluj, ora 10:25. Uff, mai sunt cinci minute si, in sfarsit, iesim in pauza de cafea. M-am plictisit groaznic la trainingul asta pe fonduri structurale. Sper ca fursecul din pauza sa fie mai spectaculos decat informatiile de pana acum. 10:27. La începutul zilei, „nenea traineru" a postat pe flipchart niste reguli. Imi doresc ca macar prima, cea referitoare la „respectarea pauzelor de cafea", sa fie adevarata. Ca pe restul le-a încalcat fara jena.

„1. Interactivitate"... hmm... Ce e aia? Cursurile de la facultate erau mult mai interactive decat trainingul asta..."
             2. Sa vorbim pe rand si la obiect"... pana acum nu a fost cazul, din moment ce a vorbit doar el si, pe deasupra, a batut si campii.
             3. „Invatam unii de la altii"... imi vine sa rad ... n-am invatat nimic, nimic, nimic! si nici perspective nu's ... pacat de banii dati.

Ora 10.30. Fie ce-o fi ... ma ridic si ies in pauza... Dau nas in nas cu cei de la firma de catering. Cateva fete dragute, coordonate de un tip cu un aer adolescentin, vocational lider. Ii abordez si, dintr-o data, pauza de cafea devine o scurta si intensa sesiune de training pe fonduri structurale, finantarea microîntreprinderilor.

Aflu ca e patronul unei firme de catering infiintate in noiembrie 2005 si a castigat finantare prin Programul Operational Regional, Domeniul 4.3. „Finantarea microintreprinderilor". In urma cu cateva zile a semnat contractul de finantare in valoare de 139.500 euro si este fericit, deoarece competitia a fost deosebit de dura. In prima sesiune, in care termenul limita de depunere a fost 16 iunie 2008, la nivel national au fost depuse 776 cereri de finantare, doar pe acest domeniu. Nu a avut experienta in scrierea cererii de finantare, dar a apelat la o firma de consultanta, iar cheltuielile cu pregatirea dosarului i se vor rambursa, pentru ca totalul lor nu depaseste 5% din valoarea eligibila a proiectului. In perioada de pregatire a proiectului, a invatat foarte multe despre cum se completeaza un dosar de finantare.

Il întreb pentru ce va primi finantare din fonduri structurale. Zambeste si turuie: „Pentru un set de echipamente noi: frigider inox , cuptor pizza si utilaj alimentar multifunctional pentru productie patisserie (biscuiti spritati, turte dulci, fursecuri umplute, „coltunasi)" ... Ma ling pe buze... „Uniunea Europeana iti da toti banii?". „Nu, imi raspunde, trebuie sa contribui si eu cu 30%, dar merita", adauga el. Ma priveste cu incredere si continua: „si nu o sa ma opresc aici, peste un an vreau sa mai cer bani pentru alte dotari".

Ora 10:45. Gata pauza! Reincepe calvarul. Noroc ca am laptopul cu mine. Il deschid si continui sa ma documentez. Ma uit peste criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor pentru domeniul 4.3. din POR. Eligibile sunt microintreprinderile, adica „Intreprinderi care au pana la noua salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei, conform Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM, cu modificarile si completarile ulterioare".

Continui sa citesc si ma opresc asupra regulii de minimis. Ia sa vedem despre ce e vorba: „Proiectele finantate in cadrul acestui domeniu de interventie se supun regulilor ajutorului de minimis. Valoarea maxima a ajutorului, in regim de minimis, ce poate fi acordat unei intreprinderi, din fonduri publice, intr-o perioada de pana la trei ani fiscali (ultimii doi ani fiscali inainte de data depunerii cererii de finantare si anul curent depunerii cererii de finantare) este de 200.000 de euro, in conformitate cu reglementarile comunitare privind concurenta si ajutorul de stat".
Ia sa calculez nitel. Conform acestei reguli, firma de catering nu poate solicita anul viitor decat maximum 60.500 euro. E 12:15 si, in consecinta, e pauza de masa. Ies printre primii din sala. Am si eu o informatie de oferit.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home