Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
1979 vizite
06 feb 07

Intreprinzatorii mici si mjlocii vor sa isi extinda capacitatile de productie cu banii europeni

Interesul micilor intreprinzatori pentru accesarea fondurilor structurale este foarte mare, lipseste insa o cunoastere temeinica in acest sens. Constantin Mitrache, presedintele companiei Oltinvest Company SRL, din Ramnicu Valcea, vrea sa aplice pentru finantare din fondurile structurale, insa nu stie cu precizie care sunt cheltuielile eligibile pentru care finantarea devine nerambursabila.

Fondurile europene asigura 70% din valoarea proiectului

Compania are o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de dolari si lucreaza confectii in sistem lohn, pentru firme de renume din Italia, Franta, Anglia. Printre acestea se numara Stefanel, Promod, MaxMara, Red Star, Pink etc. O investitie in extinderea capacitatii de productie are in vizor si firma Romlelie SRL, din Ramnicu-Valcea, specializata in productia de perdele si draperii pentru piata olandeza. Suma solicitata va fi de aproximativ 90.000 de euro. Finantarea agentilor economici este reglementata de catre Programul Operational Sectorial (POS). Dragos Jaliu, expert finantari europene si lector la SNSPA, spune ca dezvoltarea unei productii competitive este considerata element-cheie al POS pe tema competitivitatii, fiindu-i dedicata prima dintre axele prioritare ale programului.
"IMM-urile, cum sunt cele mentionate mai sus, pot beneficia de fonduri pentru investitii cuprinse intre 200.000 si 1.500.000 euro, existand insa si posibilitatea accesarii unor granturi mici de pana in 200.000 de euro. Contributia din fonduri europene este cuprinsa intre 50% si 70%, in functie de marimea aplicantului si regiune, restul trebuind sa fie acoperit din cofinantare proprie", declara Jaliu.
In opinia sa, pe fondul cresterii dinamicii economice la nivel national, si a atitudinii active a acestei categorii sociale, si implicit a faptului ca exista deja pregatite proiecte de dezvoltare a afacerilor, sunt sanse mari sa avem o absorbtie buna a fondurilor chiar din 2008, in conditiile in care sistemul de implementare va functiona. Programul Operational Sectorial privind Cresterea Competitivitatii Economice este finalizat si urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene pana la finalul acestei luni. Este de asemenea disponibil si proiectul Programului Complement, document ce detaliaza continutul programului operational oferind informatii specifice. Proiectele urmeaza sa fie depuse la structurile regionale ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, ce vor functiona ca si organisme intermediare. Mai multe detalii pe www.fonduri-structurale.ro.

Articol realizat cu sprijinul Structural Consulting Group.

Pentru articolul complet din Adevarul click aici.

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home