Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2095 vizite
15 oct 08

Intinde-te cat ti-e plapuma

Credibilitatea unui proiect in evaluare II

M-am revazut cu Radu, bunul meu prieten cu experienta in evaluare, dupa cateva zile, asa cum stabiliseram. Dialogul a continuat, firesc, pe marginea elementelor care dau credibilitatea unui proiect:
„Salut Radu. La intalnirea noastra anterioara spuneai ca, la nivel de erori frecvente, dincolo de etapa administrative unde scaparile pot fi de acum remediate in cadrul procesului de evaluare, capacitatea, relevanta si bugetul sunt criteriile cele mai sensibile care genereaza cele mai multe dintre argumentele de respingere ale unor proiecte. De ce se intampla asta, ce urmareste un evaluator la aceste criterii?"
„Toate criteriile avute in vedere in cadrul unei grile de evaluare sunt importante si au o semnificatie bine determinata, dar din felul in care se raspunde la cele trei criterii de mai sus se fundamenteaza, de fapt, acea credibilitate a proiectului care il poate face finantabil, chiar daca, spre exemplu, metodologia nu este neaparat cea mai inspirata"

Hai sa le luam pe rand

„Spre exemplu, capacitatea este criteriul care urmareste in ce masura solicitantul unei finantari este in stare sa si realizeze proiectul asa cum este acesta propus. Oricat de buna ar fi ideea unui proiect, daca organizatia sau institutia care il propune spre finantare nu are nici un fel de experienta in domeniul respectiv, nu are resurse financiare suficiente pentru a sustine cofinantarea (acest aspect se verifica in documentele financiare depuse) sau nu justifica disponibilitatea acestor resurse si, in plus, cum se intampla inca destul de des - managerul de proiect este directorul general/primarul - pentru ca el e sefu'- care nu are nici un fel de expertiza in domeniul proiectului, se va acorda un punctaj mic la acest criteriu care ar putea determina chiar si nefinantarea.

Am intalnit proiecte ai caror solicitanti aveau cifre de afaceri/venituri de 4000 - 5000 de euro/an, un angajat cu jumatate de norma si un laptop si solicitau finantari de 800.000 de euro. In termeni simpli expresia „Intinde-te cat ti-e plapuma" este bine sa fie avuta in vedere cand se demareaza realizarea unui proiect.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home