Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2125 vizite
12 ian 09

Peste 2,6 mld. € din banii UE pot fi accesati si de IMM-uri

Firmele din Romania pot accesa, si in acest an, sute de milioane de euro, din bani europeni, pentru dezvoltarea afacerilor si pentru investitii in noi tehnologii, cercetare sau pentru calificarea personalului.

Aflate deja in al treilea an in care pot obtine fonduri postaderare, intreprinderile mici si mijlocii au deja informatiile necesare si au capatat experienta in elaborarea proiectelor, astfel incat anul curent ar putea fi unul in care finantarile vor fi contractate in totalitate, sustin specialistii.

"Sincer, ma asteptam la mai multe aplicatii, dar cred ca firmele au asteptat sa vada cum merge. Sunt convinsa ca la celelalte apeluri de proiecte vor fi si mai multe proiecte depuse, pentru ca oamenii vor sa foloseasca aceste surse de finantare. In acest mediu concurential si in contextul economiei globale, in special pe mediul privat de mici dimensiuni, o finantare care sa asigure continuarea afacerii respective este foarte importanta", explica Valentina Radoi, director Directia de Gestionare a Programului Operational Regional (POR). Pentru 2009, cele mai multe fonduri sunt alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, care are un buget total pentru acest an de peste 1,4 miliarde euro, cea mai consistenta alocare anuala pana in 2013. In anul care a trecut, cele mai multe proiecte au fost depuse pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi si pentru modernizarea exploatatiilor agricole.

In opinia consultantului Dragos Jaliu, partener la Structural Consulting Group, pana in acest moment nu se poate vorbi de absorbtie, pentru ca banii contractati nu au fost cheltuiti efectiv, si abia in 2010 se va sti o cifra clara a nivelului de absorbtie. "Previziunile pentru 2009 sunt destul de bune, pentru ca exista multe proiecte precontractate, care vor obtine finantarea in prima parte a acestui an.

Pe POR, de exemplu, exista aproximativ 400 de proiecte de sute milioane de euro, care vor fi semnate si care sper ca vor demara in scurt timp. Probabil ca nici in 2009 nu se va ajunge la contractarea suta la suta a banilor disponibili pentru acest an, dar vor fi programe, ca acela de competitivitate economica si pentru dezvoltarea resurselor umane, unde interesul este mare si care au avut succes si anul trecut", a explicat Dragos Jaliu.

Potrivit consultantului, criza economica nu va bloca accesarea de fonduri europene, dar autoritatile vor trebui sa simplifice legislatia, pentru ca perioadele de evaluare si termenele de rambusare sa fie diminuate.

expert 400 de proiecte semnate deja vor demara in 2009
           Dragos Jaliu partener la Structural Consulting Group

Pentru articolul din Antreprenor, click aici.

 

Octombrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home