Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2228 vizite
10 dec 08

Prioritati regionale: Structurile de sprijin pentru afaceri

Poveste de succes: Agentii de sprijin pentru inceperea afacerilor in Germania

Dupa cum reiese din analizele realizate de catre Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, in Romania, cererea de servicii de asistenta in afaceri, la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, este inca nesemnificativa. Nu la fel stau lucrurile in ceea ce priveste intreprinderile mari.
Acestea detin suficiente mijloace financiare pentru a cumpara de pe piata serviciile de consultanta. Diferentierea se face si din punct de vedere al sectorului in care
opereaza firmele. S-a constatat ca firmele din sectorul de productie au folosit cel mai mult serviciile de consultanta, totusi cererea fiind limitata.
Se simte nevoia de constructie a unor structuri de sprijin pentru afaceri. La nivel regional, structurile de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, parcuri logistice, parcuri de afaceri) sunt inca slab dezvoltate si insuficient functionale, un numar limitat de IMM-uri fiind localizate in cadrul acestor structuri. Similara este si situatia incubatoarelor de afaceri, cele existente confruntandu-se cu lipsa resurselor si a experientei in dezvoltarea afacerilor.

Dirk si Stefan, doi proaspeti ingineri electricieni din Germania, erau vazuti de familiile lor ca viitori someri. Tinerii au avut insa ideea de a-si deschide propriul magazin specializat pe corpuri de iluminat. ªi pentru ca nu prea se pricepeau la asa ceva, s-au adresat agentiei regionale de sprijinire a initiativelor private pentru a beneficia de ajutor si sfaturi competente. Urmarea? Magazinul lor din Bochum a devenit preferatul locuitorilor orasului, pentru ca gasesc aici corpuri de iluminat unicat, dar si sfaturi pentru tehnici unice de iluminare a locuintelor.
Povestea celor doi germani nu este singulara insa. In 1986, Ministerul Economiei din landul Renania de Nord Westphalia a avut initiativa de a infiinta aceste agentii de sprijin pentru cei care vor sa-si inceapa propriile afaceri. Agentiile au fost infiintate si cu bani din fondul european de dezvoltare regionala (FEDR). Ajutorul nu este doar de natura tehnica, ci este vorba si de un support moral pe care-l primesc intreprinzatorii aflati la inceput de drum. Agentiile isi fac
cunoscuta activitatea cu ajutorul campaniilor publicitare, conferintelor de presa si targurilor specializate. Au fost implicate in proiect organizatiile locale de dezvoltare si s-a apelat la ajutorul unor firme de consultanta renumite, care au evaluat fiecare proiect depus de potentialii intreprinzatori. Rezultatele sunt spectaculoase: intre 1990 si 1996 au fost infiintate aproape 2.000 de noi firme, care au creat 4.700 de noi locuri de munca.
Agentiile au analizat peste 16.000 de planuri de afaceri, iar 2.500 au primit ulterior consultanta. Datorita succesului, numarul agentiilor de sprijin pentru intreprinzatori a crescut de la 3 la 11 in aceasta perioada. Cele mai atractive domenii pentru noi afaceri au fost media, cultura, turism, training, transport si logistica, protectia mediului si sanatate.
Cele mai multe afaceri, 33%, au fost pornite de femei, iar din total, 50% dintre noii intreprinzatori fusesera someri de mai bine de un an. Costurile totale ale proiectului s-au ridicat la 16,4 milioane de euro (in perioada 1990-1996).

Se poate si in Romania

Slaba dotare cu infrastructuri, inclusiv utilitati, lipsa spatiilor si a tehnologiilor de informare si comunicare sunt probleme majore cu care se confrunta majoritatea structurilor de sprijinire a afacerilor in Romania.
Aceste structuri trebuie sa asigure o serie de facilitati si/sau spatii pentru desfasurarea activitatilor economice de productie si de prestare servicii, crearea lor putand fi finantata din Programul Operational Regional, Domeniul de interventie 4.1 - Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala.
Astfel, pot fi finantate din FEDR urmatoarele:

  • Construirea/modernizarea/extinderea de cladiri si anexe aferente, care vor fi utilizate de operatori economici, cu precadere IMM-uri, pentru activitati de productie si/sau prestare servicii;
  • Construirea/modernizarea/extinderea infrastructurii rutiere/feroviare din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor si a drumurilor de acces; Cheltuielile pentru construirea/modernizarea/extinderea drumurilor de acces catre structura de sprijinire a afacerilor sunt eligibile in limita a 10% din valoarea totala a proiectului;
  • Crearea/modernizarea/extinderea utilitatilor de baza din interiorul structurii de sprijinire a afacerilor: statii de tratare a apei, unitati de furnizare a energiei si a gazului, sistem de canalizare, conectare la retele broadband, inclusiv cablarea cladirii;
  • Dotarea cu echipamente a structurilor de sprijinire a afacerilor construite/ modernizate/extinse.

Valoarea totala a proiectului (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) trebuie sa fie cuprinsa intre 1.700.000 si 85.000.000 lei, cererile de finantare putand fi depuse continuu pana la contractarea integrala a fondurilor publice alocate prin POR (cerere deschisa de proiecte, fara termen limita).
Alocarea financiara pentru acest domeniu este de 274,4 milioane euro, din care 233,25 milioane euro din FEDR, restul fiind reprezentat de co-finantarea nationala.

 

Pentru a citi articolul complet din Europeanul click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home