Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2077 vizite
20 nov 08

Programele de cooperare transfrontaliera

Pe langa cele 20 de miliarde lei pe care Romania le primeste pana in 2013, prin cele sapte programe operationale, mai sunt aproape 1,6 miliarde euro de care se pot bucura diverse organizatii romanesti in colaborare cu entitati din spatiul european sau de la granitele externe ale Uniunii Europene. Cum? Prin cele 11 Programe de Cooperare Teritoriala Europeana. Sase din ele sunt cunoscute si sub denumirea de Programe Operationale de Cooperare Transfrontaliera.

Proiectele depuse in cadrul acestor programe trebuie sa aiba un caracter transfrontalier si sa fie dezvoltate in parteneriat de organizatii aflate de-o parte si de alta a frontierei. Pentru eligibilitate, in proiecte trebuie sa participe cel putin un partener roman si un partener din celelalte state aflate la granita cu Romania.

Va prezentam trei din cele sase programe operationale din a caror arie eligibila fac parte si judetele din regiunile Vest si Sud-Vest:

Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria - a fost aprobat de Comisia Europeana la finele anului 2007, lansarea oficiala avand loc la inceputul lui 2008. Programul beneficiaza de un buget total de 262 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, din care contributia UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de aproximativ 218 milioane de euro, iar contributia nationala a celor doua state partenere este de aproximativ 44 milioane de euro.
Aria eligibila a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria acopera sapte judete din Romania (Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta) si noua districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich si Razgrad).
Proiectele finantabile prin PO Romania - Bulgaria se adreseaza autoritatilor publice locale, centrale si regionale, universitatilor, institutelor de cercetare non-profit, ONG-urilor, camerelor de comert si asociatii ale IMM-urilor. Acestea pot fi în domenii precum: transport terestru si fluvial, tehnologia informatiei si comunicatii, mediu, turism, mediu de afaceri, cercetare,
dezvoltare si inovatie, resurse umane.
In cadrul programului au fost lansate doua apeluri de proiecte. Incepand cu al doilea apel, proiectele se pot depune continuu, iar evaluarea are loc trimestrial, pana la epuizarea bugetului alocat acestui apel, dar nu mai tarziu de 30 aprilie 2010.

Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania - lansat oficial in luna martie 2008, are un buget total pentru perioada 2007 - 2013 de aprox. 275,2 milioane de euro (din care: 224,5 milioane de euro - Fondul European de Dezvoltare Regionala si 50,7 milioane de euro co-finantare nationala).
Aria eligibila a programului cuprinde patru judete din Romania (Timis, Arad, Bihor, Satu Mare) si patru judete din Ungaria (Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs- Szatmár-Bereg).Beneficiari eligibili sunt autoritatile locale si judetene, organizatiile de management ale centrelor logistice si de afaceri, institutii de invatamant superior, institutii de cercetare, scoli generale si licee, scoli profesionale, camere de comert si industrie, organizatii nonprofit de sprijinire a afacerilor, organizatii non-profit de sprijinire a turismului, ONG-uri, asociatii microregionale, agentii de dezvoltare regionala, agentii de dezvoltare judeteana, organizatiile de administrare a euroregiunilor, oficii/agentii pentru ocuparea fortei de munca, institutii de sanatate publica, servicii de pompieri, echipe de interventie rapida, servicii pentru situatii de urgenta, politia, muzee, biblioteci, teatre, centre comunitare, oficii ale patrimoniului cultural, Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala.
Programul finanteaza proiecte in domenii precum: infrastructura de transport si de comunicare, protectia mediului, dezvoltarea economica si sociala, cooperarea in furnizarea de servicii medicale si reactii comune in situatii de urgenta. Primul apel de proiecte s-a lansat in data de 15 octombrie 2008, termenul limita de depunere a acestora este 30 ianuarie 2009.

Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania - Serbia a fost aprobat de Comisia Europeana in luna martie a acestui an. Programul (finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) - Componenta Cooperare Transfrontaliera si cofinantat de statele partenere in program) are un buget de aproximativ 23 de milioane euro pentru perioada 2007 - 2009.
Aria de cooperare a programului cuprinde trei judete din Romania (Timis, Caras-Severin si Mehedinti) si cinci districte din Serbia (Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Juzno-Banatski, Branièevski, Borski).
Programul se adreseaza autoritatilor publice locale si regionale, agentiilor de dezvoltare, mediu si turism, camerelor de comert, ONG-urilor, institutiilor de invatamant si culturale.
Programul va finanta proiecte privind dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului si pregatirea pentru situatii de urgenta, precum si actiuni ale comunitatilor locale pentru dezvoltarea societatii civile, furnizarea de servicii catre comunitatile din zona de granita, schimburi educationale, culturale si sportive, precum si intensificarea integrarii sociale si culturale a regiunilor de granita. Pentru a fi eligibili, potentialii beneficiari trebuie sa fie autoritati publice locale si regionale, organizatii non-guvernamentale, asociatii si organizatii reprezentative, universitati, institute de cercetare, organizatii educationale/de instruire.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home