Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
3010 vizite
10 apr 13

Ce ne costa regionalizarea?

Oamenii de afaceri cu firme mici și mjlocii spun că regionalizarea ar putea costa România aproximativ zece miliarde de euro, bani europeni la care statul nu ar mai avea acces timp de trei ani. Reprezentanții IMM-urilor spun că schimbarea celor opt regiuni de dezvoltare ale României ar putea bloca accesul la fondurile comunitare.

Pentru a primi fonduri, fiecare regiune nou creată ar trebui reacreditată, spun oficialii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Iar acest proces durează între unul și doi ani.

România ar însemna că circa doi ani, în cel mai bun caz, dacă nu trei ani, n-ar absobi niciun fond din resursele alocate pentru regiuni. Deci asta ar fi cel puțin zece miliarde de euro”, susține Ovidiu Nicolescu, președinte CNIPMMR.

Reprezentanții micilor firme spun că stabilirea unei singure capitale de regiune va creea probleme în absorbția banilor europeni. Tot ei vin și cu soluții.

Propunerea publică pe care o facem... ar trebui să fie după o abordare europeană, să fie o abordare prin rotație. Fiecare regiune să aibă posibilități și fiecare oraș major din acea regiune, din județe, să aibă posibilitatea ca, la un moment dat, să conducă regiunea”, este de părere Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

Potrivit consultanților pe fonduri europene, sacrificarea acestor bani este justificată doar dacă autoritățile vin cu soluții clare pentru a compensa anii în care nu se vor putea atrage banii europeni.

Asumarea acestei întârzieri are sens în măsura în care există o alternativă consistentă reală. Pentru că dacă pur și simplu schimbăm într-o oarecare măsură structura actuală a regiunilor fără să se întâmple nimic deosebit, practic vor fi niște bani pierduți, într-adevăr”, explică Dan Barna, consultant Structural Consulting Group - www.fonduri-structurale.ro - www.proiecte-structurale.ro.

România ocupă, în prezent, ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la absorbția de fonduri europene, potrivit datelor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Statul a reușit să atragă doar 20%, adică doar 7 miliarde de euro din cele 34 de miliarde de euro puse la dispoziție.

Sursa: www.digi24.ro

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home