Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2246 vizite
12 nov 08

Sa invatam sa scriem proiecte. Primii pasi.

Desi exista o diversitate de probleme la nivel local, rezolvarea acestora trebuie sa fie abordata intr-un cadru mult mai amplu, ca parte dintr-o actiune de mai mare anvergura. Acest tip de analiza bazata pe principiul autonomiei locale, vine in sprijinul ideii ca numai comunitatile stiu ce este mai bine pentru ele, permitand acestora sa-si promoveze ideile de dezvoltare economico-sociala.

O autoritate publica locala trebuie sa vada schimbarea pe care proiectul initiat de ea o aduce in randul cetatenilor apartinand unei comunitati locale, drept o piesa dintr-un puzzle care, la randul sau, se constituie in parte functionala a unui intreg.
La identificarea problemei principale care se doreste a fi solutionata sau ameliorata printr-un proiect, trebuie avute in vedere toate aspectele vietii sociale si economice ce pot reprezenta cauze sau efecte ale problemei principale. Acest tip de analiza poarta denumirea de analiza problemelor.

Analiza problemelor identifica aspectele negative ale unei situatii problematice actuale si stabileste relatia „cauza-efect" dintre problemele existente. La nivelul stabilirii strategiei de dezvoltare locala, analiza problemelor trebuie sa identifice problemele majore ale comunitatii.
Problemele majore ale caror solutionari sunt prioritare isi pot gasi rezolvarea prin derularea unor proiecte finantate din buget propriu sau accesand finantari externe, prin programe cu finantare europeana.

Sa exemplificam: „Capacitate redusa de absorbtie a fondurilor europene la nivelul APL din judetul X" ar putea reprezenta problema principala pe care un Consiliu Judetean ar dori sa o rezolve initiind un proiect. Cauzele problemei principale ar putea fi „grad scazut de informare la nivelul APL cu privire la oportunitatile de finantare din fondurile europene" si „expertiza scazuta la nivelul APL din judetul X in managementul proiectelor".

Evident, cauzele pot fi mult mai multe si, in consecinta, trebuie identificate toate, pe cat posibil.
Reusita acestui proiect, care isi propune solutionarea problemei principale si care va avea drept scop „Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene la nivelul autoritatilor locale din judetul X", este indisolubil legata de „cresterea gradului de informare a APL cu privire la oportunitatile de finantare existente" si „consolidarea capacitatii APL in managementul proiectelor", acestea fiind mijloace de atingere a scopului proiectului.

Pentru a fi eficiente, masurile prevazute a fi luate si directiile de actiune trebuie sa fie strans corelate cu strategiile de pe nivelurile superioare si care ar duce, in cazul exemplului dat, la „dezvoltare socio-economica a judetului" si la „cresterea nivelului de trai a populatiei din judetul X", deoarece solutionarea problemelor locale sunt, de cele mai multe ori, o reflectare a rezolvarii problemelor judetne, regionale sau chiar nationale.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home