1990 vizite
01 oct 08

Salutari de pe litoral! Multi nervi si de restu’ speranta.

Jurnal de uichend. Subiectiv.

Prima zi. Sfarsit de august, vineri pe la pranz. Vreau sã plec la mare. Deschid televizorul si ma uit la stiri. „Coloane de masini de mai multi kilometri s-au format inca de la primele ore ale zilei...". Hotarasc sa plec maine, dis-de-dimineata. Cu speranta in suflet, ma gandesc la fondurile disponibile pentru reabilitarea infrastructurii de transport (4,5 miliarde de euro pe sapte ani).

A 2-a zi. Totusi, am plecat ieri, deoarece in Bucuresti e foarte cald, se incing betoanele si, oricum, circulatia din centru e blocata din cauza bolizilor Ferrari sau Aston Martin care se intrec in jurul Palatului Parlamentului.
Ajung pe litoral. Statiunea ma imbie cu un delicat miros de balega provenit de la mijloacele traditionale de transport. Ma cazez in fuga la doua stele. Marea Neagra e verde-inchis spre gri, agitata si cu ski-jet-uri in ea. Plaja e plina de coji de seminte, doze goale de bere si jeep-uri parcate.

Citeam ca tot mai multi romani isi petrec vacantele la bulgari, croati, greci sau turci. Sa luam, spre exemplu, Bulgaria. Are 130 km plaja, servicii mult mai bune si o gramada de alternative de distractie. Noi avem 70 km de plaja si aia plina cu alge. La noi, oferta hotelierilor e limitata. Cazare plus plaja din fata hotelului. Mult prea putin.

Concluzie: sa modernizam hotelurile de pe litoral si sa atragem turistii, oferindu-le mult mai multe posibilitati de distractie. Statisticile ne spun ca aproape jumatate din locurile de cazare la nivel national sunt pe litoral.
Urmatoarea zi. Micul dejun. Nu vreau sa va povestesc despre el, din respect pentru patronul hotelului unde sunt cazat si pe care încerc sa-l cunosc. Da mult din maini si se apropie de masa. E pasionat de rafting si „sporturi extreme". Pe litoralul romanesc nici nu ai cum sa fii altfel pentru ca iti trebuie ceva curaj sa investesti in turism. Hotelul l-a cumpãrat cu ani in urma si de atunci e in aceeasi stare.
Spune ca nu are suficienti bani. In situatia asta sunt destul de multe pe litoral. In ultimii ani, Romania a primit calificative negative pentru serviciile oferite turistilor. Una dintre nemultumiri a fost si faptul ca exista prea putine hoteluri de patru si cinci stele.

Hotelul pe care il conduce are 57 de angajati si a realizat o cifra de afaceri, in 2007, de 12 milioane euro. Ma aflu in treaba si ii sugerez ca ar putea beneficia de fonduri europene pentru modernizarea hotelului, cresterea calitatii serviciilor turistice pe care le ofera si crearea unei infrastructure de agrement. Adio plaja! Petrec restul zilei la el in birou. Isi inchide telefoanele si asterne febril intr-un bloc-notes tot ce ii spun. Incerc sa-i prezint sintetic informatiile de care are nevoie pentru a putea scrie un proiect finantabil prin POR, domeniul 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice", linie de finantare care este deschisa si care are o alocare financiara in regiunea Sud-Est de 30,61 milioane de euro.

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

Iulie 2019 (0)