Imprimă     Recomandă     Facebook     Twitter
2028 vizite
20 oct 08

„Zambeste, maine va fi mai bine...“

Usa de la intrare se deschide foarte greu si scartaie infiorator. Prima impresie: peretii cad peste tine si te loveste un miros greu de igrasie. Cladirea in care nu s-a investit de ani buni e intr-o situatie precara si se degradeaza de la o zi la alta. „Zâmbeate, maine va fi mai rau...", spune Murphy . Paturile au arcurile sarite si stau sa se dezmembreze, baile sunt dezolante. La etaj se ajunge pe jos, cu umbrela deasupra capului, pentru ca lifturile nu functioneaza si nimanui nu-i pasa, iar prin pereti intra ploaia... de unde si baile inundate. In conditiile astea, medicii incearca sa nu ajunga pacienti in propriile spitale.


Aceasta ar fi, dusa la extrem, imaginea unui spital public sarac in Romania. Numai pacient sa nu fii... Situatia este alarmanta la nivelul intregii tari, conform datelor disponibile. Mai exact:
• Cladirile in care functioneaza spitalele nu au autorizatie de functionare. (Regiunea Sud-Vest - 94%, Regiunea Nord-Vest - 86% si Vest - 70%).
• Cladirile spitalelor sunt revendicate, cele mai multe fiind în Regiunea Vest (16%) si cele mai putine in Sud- Vest (4%). De aici, imposibilitatea de a investi in reabilitarea acestora...
• Procent mare de cladiri fara evaluare in caz de cutremur (Regiunea Centru - 70%.)
• Majoritatea spitalelor necesita reabilitare, fiind mai vechi de 50 sau 100 ani. Starea precara a cladirilor afecteaza calitatea serviciilor oferite si siguranta pacientilor spitalizati.

Intortocheli birocratice si o raza de speranta

Cele mai multe dintre spitalele din Romania sunt publice. Sa ne oprim la situatia celor judetene. In anul 2003, acestea au trecut in patrimoniul consiliilor judetene. Cu alte cuvinte, intretinerea si reabilitarea lor cade in sarcina autoritatilor locale. In schimb, coordonarea resurselor materiale si umane se realizeaza la nivelul Ministerului Sanatatii Publice, iar echipamentele sunt achizitionate din bugetul de stat, sub coordonarea Ministerului Sanatatii. Sa conduci un spital nu este deloc simplu.

Finantarea este si ea supusa intortochelilor birocratice: serviciile medicale primesc bani de la casele de sanatate, Ministerul Sanatatii finanteaza programele de sanatate si aparatura, iar cladirea primeste fonduri, in principal, din bugetul CJ pentru cheltuielile de intretinere, gospodarire, reparatii, consolidare, extindere si modernizare. Insa modernizarea spitalelor judetene poate fi facuta si cu bani de la Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. In perioada 2007 - 2013, urmatoarele spitale judetene vor primi finantare prin POR... „Zambeste, maine va fi mai bine", ar reformula Murphy...

Pentru articolul din Europeanul, click aici.

 

Septembrie 2019 (0)
Anterioară L M M J V S D  
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Alege judeţul:
află toate noutăţile noastre acum
2007 - 2018. Toate drepturile rezervate.
Structural Consulting Group Structural Consulting Group
Acasă  Contact  Hartă site 
home